MEDYA

listeye geri dön

Kastaş'tan "Gıda ve İçecek Sektöründe" Fark Yaratacak Yatırım

Akışkan gücü sektöründe dünyanın önde gelen isimlerinden biri olan Kastaş Sızdırmazlık Teknolojileri; gıda ve içecek sanayisine yönelik özel geliştirdiği ürünleri ile yeni bir sektöre daha adım attı.

40 yılı bulan uygulama tecrübesi, Ar-Ge çalışmaları, teknoloji yatırımları, ileri seviye malzeme bilgisi, bu alanda yürüttüğü aralıksız çalışmalar ve uluslararası iş birliklerindeki aktif rolünden kaynaklanan geniş know-how’ının avantajıyla Kastaş; kendisini sürekli yenileyerek farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik sızdırmazlık çözümleri üretmeye devam ediyor. 

Son olarak gıda ve içecek sanayisinin ihtiyaç duyduğu özel sızdırmazlık malzemelerinin üretimine başlayan şirket, karışım ve malzeme üretiminden, paketlemeye kadar tüm süreçleri, hijyenik ve dış etkenlere kapalı, son derece güvenli bir alanda yönetmeye imkân sağlayacak olan gıda ile temas eden ürünlere (FCM – Food Contact Materials) yönelik üretim hattını devreye aldı. 

Zorlu çalışma şartlarında farklı kimyasal dayanımlara, gıda ile temasa uygun malzemelere ihtiyaç duyulan bu sektörde Kastaş, sertifikalı malzemeleri ve yüksek teknolojili ürünleri ile geniş bir ürün gamına sahip.

Süt, yoğurt, mevye suyu, içme suyu gibi hassas gıda ürünlerine temas eden sızdırmazlık elemanlarının üretiminde gerekli tüm kriterleri yerine getiren Kastaş, bu ürünlerin ihracatı ile Türkiye ekonomisinin dış ticaret açığına da olumlu katkılar sağlamayı hedefliyor.  

Kastaş Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan, hızla gelişen gıda ve içecek endüstrisinin, birçok farklı ürün ve üretim yöntemini içerdiğini belirterek, birbirinden çok farklı uygulama alanına sahip olan sektörün ihtiyaçlarına yönelik iki yıldır titiz ve yoğun bir çalışma sürdürdüklerini kaydetti. İki yılın ardından devreye alınan gıda ile temas eden ürünlere (FCM – Food Contact Materials) yönelik üretim hattı ile gıda ile temasa uygun, sızdırmazlık elemanları üretimine başladıklarını belirten Atılgan, Kastaş’ın, fark yaratacak özel uygulamalar geliştirmek üzere, tüm ekibi ile sürekli çalıştığını ifade etti. 

Kastaş Teknoloji Direktörü Ozan Devlen gıda, ilaç ve yaşam bilimleri alanındaki sızdırmazlık elemanları, yapılan işin hassasiyeti gereği diğer sektörlerden çok daha yüksek beklentilere sahip olduğunu belirtirken şu cümleleri ekledi: "Bu uygulamalarda kimyasal dayanım, düşük veya yüksek sıcaklık, çeşitli temizlik metotlarına uygunluk, en önemlisi de çok sayıda ve ülkeden ülkeye değişiklik gösteren birçok regülasyona da uyum istenmektedir. Özellikle gıda uygulamalarında proses ekipmanları, pompalar, valfler, borulama, bağlantı elemanları, kazanlar, silo ve depolar, çeşitli sızdırmazlık ihtiyaçlarına sahiptir. Her bir ihtiyaca uygun malzeme geliştirilmesi ve ürün tasarımı yapılması gerekmektedir. 

Kastaş olarak son 3 yıldır yürüttüğümüz Ar-Ge faaliyetlerinde öncelikle malzeme geliştirme faaliyetlerine ağırlık verdik. Uluslararası kabul gören FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi), Avrupa Birliği Regülasyonları ve Türk Gıda Kodeksi'ne uygun malzeme geliştirme, test ve sertifikasyon süreçlerini tamamladık. Bu kapsamda elastomerler malzemeler için FDA 21 CFR 177.2600, EC 1935/2004 standartlarını hem de Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Tebliği 2013/34’e uygun sertifikalandırma süreçlerini tamamladık. Plastik malzemeler için ise FDA 21 CFR 177’nin ilgili fasılları ve EC 10/2011 standartlarını esas alarak malzeme geliştirmeleri yürüttük. Burada dikkat çekilmesi gereken bir diğer nokta ise ürünlerin üretiminde GMP (Good Manufacturing Practice - İyi Üretim Uygulamaları) konusunda da EC 2023/2006 Avrupa Birliği regülasyonlarını izleyerek üretim proseslerini kontrol altına aldık.

Gıda ile temas eden sızdırmazlık elemanları, insan ve halk sağlığını doğrudan etkileyen elemanlar olduğu için gerek malzeme seçiminde gerek ürün tasarımında gerekse üretim proseslerinde bu hassasiyete uygun bir süreç yürüttük. Bu kapsamda yurt içinde çok sayıda gıda işleyen tesis ile de yakın çalışmalar yürüterek ürünlerin müşteri beklentilerini karşılayacak seviyede performans göstermesini garanti altına aldık. Ülkemizde çok büyük bir ithalat girdisi olan bu tür sızdırmazlık elemanlarını Türkiye’de üreterek cari açığın azalmasına da katkıda bulunduk." dedi.

Kastaş Satış Direktörü Ahmet Pınarlı, Kastaş'ın uzun yıllardır gıda ve içecek sektörüne yönelik ürün satışı için araştırma yapıp gerekli yatırımlar üzerinde çalıştığını dile getirirken devamında şu cümleleri ekledi: "FDA normlarına uygun ürünlerimizi standart üretim metotları ile üreterek hem gıda sektöründeki makine üreticileri (OEM), hem de direk son kullanıcı müşterilere ulaştırıyoruz. 2018 yılından itibaren sektöre farklı bir bakış açısı getirerek Türkiye’de bir ilk olan; sadece FDA normlarına uygun elastomer hamurların üretimi için kurmuş olduğumuz gıda ile temas eden ürünlere (FCM – Food Contact Materials) yönelik üretim hattı ile kontaminasyon riskini minimum seviyeye indirgedik. Bu süreç içerisinde sektörde takip ettiğimiz hedef müşterilerimizin ihtiyaçları için yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucu, bu özel ürünlerini şirketimizden karşılamaları sürecine hızla devam ediyoruz. Diğer yandan müşterilerimizle birlikte saha testleri, ürün dayanımları ve tasarım doğrulamaları konusunda yaptığımız ortak çalışmalarla daha hızlı ve doğru sonuçlarla ilerlemekteyiz." dedi.

Kastaş Sızdırmazlık Teknolojileri, gıda ve içecek sektörleri için geliştirdiği sızdırmazlık elemanlarını dünyanın birçok ülkesine göndermeye hazırlanıyor.  

newsletter checked

Kişisel verilerin korunmasına ilişkin aydınlatma metnini buradan okuyabilirsiniz.